Dracula nu mai e doar un bestseller de Bram Stocker, satele medievale fortificate protejate de Unesco nu mai sunt doar ale României, iar Transilvania devine, încet încet, brand de țară.

Este ceea ce declarăm în cel mai recent proiect lansat online, un ghid informativ digital despre Transilvania, oferit turiștilor străini și nu numai. Proiectul e parte dintr-o strategie de business susținut de fonduri americane, care a ales agenția Craft Interactive să-i gestioneze prezența și comunicarea online odată cu proiectele dezvoltate în România, menite să promoveze frumusețile transilvănene și, într-un final, un business turistic de nișă, specific zonei.

Motivația investiției a plecat dintr-un studiu privat din USA folosit pentru strategie, din care reiese că oamenii cumpără azi mai multe amintiri (călătorii) și mai puține lucruri decât în trecut, iar factorii decizionali pentru turiști s-au modificat, oamenii nu mai aleg destinații ci experiențe, cum ar putea fi ideea unei “Călătorii prin cetățile și satele medievale din Transilvania, în grădina verde cu flori a Europei.”

transylvaniainns_siteTransilvania încă își păstrează multe secrete chiar și față de localnici, care ies la suprafață tot mai mult. Se reaprind tradiții, sunt obiective turistice tot mai promovate, unice, cum e Sighișoara (una dintre cele mai bine păstrate cetăți medievale locuite din lume), orașe, sate și cetăți fortificate sunt în proces de restaurare, hanuri și conace modernizate sau orașe pregătite pentru cerințele globale de turism, cum e Sibiul – fosta Capitală Culturală Europeană. Totodată, zona culinară excelează în autenticitate și își mărește calitatea, evenimentele adună tot mai mulți turiști și tot mai mulți ani la portofolii, ‘drumul rutier de la înălțime’ deja faimos – Transfăgărășanul – a fost supranumit cel mai spectaculos drum de șofat, iar flora și fauna din Transilvania, rare pe continent, sunt documentate de importante trusturi de media străine.

Transylvania Inns adună într-un loc digital, tot ce ar putea fi mai important în momentul de față pentru un turist care n-a auzit niciodată de Transilvania, dar și pentru cel care plănuiește o excursie acolo, având la dispoziție o sinteză istorică, o listare a celor mai importante obiective de vizitat, cât și un mic ghid despre cum ajungi în România și ce poți face în timpul celor mai importante evenimente în tărâmul de după Carpați.

Este un moment oportun, când tehnologia și comportamentul uman se modelează, iar social media a unit oamenii. Teoretic, Transilvania e acum în buzunarele turiștilor de oriunde. Proiectul e într-o stare incipientă, va fi dezvoltat în permanență, iar în toamnă se va implementa și mixul de promovare online pe diferite canale, treptat, în primă fază în USA, apoi pilotată spre alte țări unde există interes mărit pentru turismul transilvănean.