Probabil s-a observat o nouă sursă de trafic numită Cross-Channel în Google Analytics 4, pe lângă paid advertising, social media, organic trafic, Email,  Referral sau accesare directă. Una dintre cele mai eficiente tactici din arsenalul unui marketer online este exploatarea surselor de trafic pentru identificarea performanței conversiilor.

Analiza surselor de trafic are ca scop optimizarea tacticilor din mixul de marketing online însă cross-channel, chiar dacă apare ca o nouă sursă de trafic, este și nu este o sursă de trafic, vom vedea în cele ce urmează de ce.

cross-channel-marketing-online-cover

Ce înseamnă Cross-Channel?

Traficul cross-channel se referă la însumarea diverselor surse de trafic prin care utilizatorii descoperă și interacționează cu un brand online. Aceste canale cuprind o gamă variată de consum de media pe platforme, de la trafic organic obținut din motoarele de căutare, rețelele sociale, newslettere, campanii Google Ads sau Meta Ads

Cross channel este o însumare intersecțională a vizitatorilor care interacționează cu diferite touchpoint-uri în mai multe canale unde este prezent un brand.

Cu alte cuvinte un potențial client interesat de o afacere poate să caute pe Google despre afacere, să vadă cum e Instagramul, Facebook-ul sau Tik-Tok-ul acelei afaceri cât și să primească un newsletter sau să vadă un clip video pe canalul Youtube al afacerii.

cross-channel-marketing-online5

Importanța traficului Cross-Channel

Traficul cross-channel permite marketerilor să-și extindă semnificativ ariile de acoperire digitale. Prin diversificarea prezenței lor online pe mai multe canale, afacerile pot ajunge la o bază mai largă de utilizatori.

Această strategie crește vizibilitatea și conștientizarea mărcii, atrăgând potențiali clienți noi și menținându-i pe cei existenți.

cross-channel-marketing-online

Îmbunătățirea targetării

Fiecare canal are propriile date demografice și comportament unic al vizitatorilor online. Exploatarea traficului cross-channel permite afacerilor să-și adapteze mesajele mai eficient la publicuri specifice și să își calibreze strategia digitală în raport cu comportamentul vizitatorilor.

Prin segmentarea audiențelor urmărite companiile pot personaliza comunicarea brandurilor, rezonând cu diferite nevoi ale potențialilor clienți.

Redundanță și reziliență

Dependența de o singură sursă de trafic este riscantă. Schimbările algoritmice, actualizările de politici sau perturbările neașteptate pot afecta negativ fluxul de trafic.

În plus oamenii tranzitează zilnic diferite platforme pentru diferite nevoi, de la citirea mailului, la relaxarea pe Instagram, la căutare de oportunități noi profesionale pe Linkedin pâna la autoeducarea pe Youtube.

cross-channel-marketing-online3

Traficul cross-channel minimizează acest risc prin distribuirea surselor de trafic pe mai multe platforme, asigurând continuitatea și reziliența afacerii. În plus tactica de remarketing/retargeting poate amplifica rezultatele de marketing online prin reconectarea cu clienți existenți sau potențiali clienți interesați și, de cele mai multe ori, este pe primul loc ca sursă ce generează revenue în lista surselor de trafic.

Date și analize Analytics

Combinarea datelor provenite din diferite canale oferă informații valoroase despre comportamentul vizitatorilor online. Marketerii pot utiliza aceste date pentru a înțelege mai bine modul în care utilizatorii interacționează cu branduri și pot adapta strategiile în consecință.

Tipurile de segmente create și urmărite sunt inifinite în opțiuni: de la vizitatori noi, vizitatori recurenți, sexe, vârste, cei are au adăugat un produs în coș dar n-au finalizat comanda, până la cei care au tendința să completeze un formular, cei care au scrollat până la jumătatea paginii, care au petrecut mai mult de 1 minut pe website, sau combinații între segmentele create.

 

cross-channel-marketing-online4În concluzie

Utilizarea datelor cross-channel reprezintă un element esențial în arsenalul oricărui marketer online. Această abordare permite afacerilor să-și maximizeze performanța online, să îmbunătățească eficiența campaniilor lor de marketing și să ofere o experiență personalizată clienților.

Într-o lume digitală în continuă schimbare, exploatarea cu înțelepciune a traficului cross-channel poate fi cheia succesului pe termen lung al unei afaceri online.

Pentru analize mai profunde ale surselor de trafic și performanța lor, ne poți scrie și începem cu o analiză a cifrelor Analytics obținute de mixul marketing-ului afacerii de care te ocupi.